Розоберът тази година подрани и започна още в първите дни на

...
Розоберът тази година подрани и започна още в първите дни на
Коментари Харесай

Розоберът тази година подрани

Розоберът тази година подрани и стартира още в първите дни на май. Както нормално на дневен ред излиза въпросът има ли кой да обере розовия цвят.

С наближаването на лятото, идва и времето за розобер. Тази година обаче цъфтежът настъпи доста по-рано и сложи под подозрение триумфа в сектора, споделя локалният производител Христо Стоянов.

„ Тази година имаше огромна особеност – повече от 25 години не сме почвали розобер в края на месец април. Също по този начин сега имаме друга температурна особеност – към този момент 4-5 дни утринните температури са към 2-3 градуса “, изяснява пред БТВ Христо Стоянов, розопроизводител край Скобелево.

„ Като цяло растенията си претърпяха огромен стрес от пролетните суши. Тук при нас сме установили 85-86 дни, в които не е капнала нито капка дъжд, а тогава беше интервала, когато растенията вършат своите пъпки и се приготвят за розобер. Много ясно, че откакто е уплашено, растението ще гледа да оцелее, а не да ражда и да дава плод “, добавя той.

И макар проблемите с времето, най-голяма компликация остава намирането на работна ръка.

„ Това е годишен проблем и се повтаря още веднъж и още веднъж. При нас има берачи, които пътуват всеки ден по 100-150 км, с цел да дойдат и да ни оказват помощ да оберем цветовете. След това отново си пътуват назад. Докато преди години имахме локални хора – от района, които ни стигаха за брането. Но към този момент съвсем всички младежи са в чужбина. Ние не можем да ги задържим с един месец работа “, безапелационен е Христо Стоянов.

Количествата откъснат цвят тази година се чака да бъде положително. Но се появява и различен проблем – има останали непродадени розови масла и води от миналата жътва, поради появилата се конкуренция на интернационалния пазар.

„ Други страни – като Турция и Азербайджан, стартират да създават същия артикул и по този метод на международния пазар ние би трябвало да се съобразяваме и с производителите от другите страни, което ни кара да свиваме разноски, с цел да сме конкурентноспособни. Колкото по-голямо е предлагането, толкоз по-ниско е търсенето – за мен това въздейства отрицателно на производството в България “, разяснява още розопроизводителят.

Въпреки че има не малко компликации, производителите поддържат емблематичния бранш за България.  

„ Проблемите си остават, само че ние сме привикнали с тях, не ни тежат, забавляват ни “, споделя още Христо Стоянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР